Vegani a pečivo



Častým tématem okolo veganského stravování je pečivo. Není divu, vždyť v naší zemi jsme na pečivo zvyklí v různých podobách po celá staletí. Pečivo zasytí, hodí se na cesty a chuťově zabírá celé spektrum od slaného po sladké.

Je ale pečivo ideální potravinou pro vegany?

Rozdělme věc do dvou kategorií:

1. Etika: Tady pozor, protože mnohé pečivo obsahuje například mléčnou syrovátku, vajíčka, či "éčka" živočišného původu. To je také pro nás všechny výzva k velké práci - trpělivě a opakovaně se dožadovat na výrobci i na prodejci přesného a detailního složení výrobku, a to formou osobních dotazů, dopisů, mailů.... Čím více se nás zapojí, tím lépe!

2. Zdraví: Pečivo z bílé mouky je problémem pro naše zdraví, protože bílá mouka vzniká mletím obilných zrn bez vnějšího obalu. Ale právě v tomto vnějším obalu jsou ukryty klíčky se svými enzymy (i ty se ale pečením ztrácí), otruby, dále vitaminy B a E a některé minerály spolu s vlákninou. Vnitřní část zrna (oves, pšenice, ječmen, žito, špalda...) tyto látky téměř postrádá a proto po konzumaci bílého pečiva tělo dává signál, že nedostalo požadované látky. Tento signál dává formou pocitu hladu a když pak reagujeme konzumací dalších "prázdných" potravin, vytváříme uzavřený kruh pocitu hladu a začínáme často jít s váhou nahoru. Lepší pečivo je tedy celozrnné.

Poslední dobou se také hodně mluví o nevhodnosti konzumace lepku. Hlavně o tom, že tato látka nám může zalepit (ano - lepek lepí) vnitřní stěnu střeva a tím částečně blokovat vstřebávání živin do těla. To je ale téma na samostatnou a velmi dlouhou kapitolu. Závěrem lze tedy konstatovat, že chleba by neměl být naším denním chlebem:), dále, že pokud vůbec jíme pečivo, mělo by být veganské, celozrnné a z co nejkvalitnějších materiálů, ideálně (co je ideální, že?) ze zrna pomletého krátce před pečením. K pečivu je vhodné jíst hodně syrové zeleniny. Zařaďme každopádně pro odlehčení  bezlepkové dny s jídelníčkem plným ovoce, salátů, pohanky, rýže, jáhel a podobně.

 -ze-