Veganské polévky



Vločková s mrkví

Potřebujeme:  50g ovesných vloček (mohou být i jiné), dvě větší brambory, tři střední mrkve, dvě kostky bujonu, trochu slunečnicového oleje, 2 kostky zeleninového bujonu, lžička libečku, případně pažitku, sůl, vodu.

Postup:  Dáme vařit na menší kostky oloupané a nakrájené brambory s na kolečka nakrájenou očištěnou mrkví, dále bujon a špetku soli. Stačí 1 litr vody.  Dvě minuty před dovařením vsypeme vločky a olej (asi lžíci). Když polévku podáváme, posypeme ji na drobno nakrájenou pažitkou a dáme špetku libečku.

 

Hrstková se slunečnicovým semínkem

Potřebujeme:  Dvě větší brambory, 50g rýže, 50g pohanky, 2 lžíce jáhel, půl bílého tofu, lžíci slun. oleje, lžíci loupaných slunečnicových semínek, sůl, vodu, čerstvou či sušenou petrželku.

Postup:  Vše dáme vařit asi na 20 minut. Pouze kostičky tofu přimícháme až na poslední 3 minuty vaření.

 

Veganská bramboračka s houbami

Potřebujeme:  Půl kila brambor, 1 menší cibuli, lžíci sušených hub (případně koupíme sterilované a přidáme je až do hotové polévky), 50g mrkve, 50g celeru, 50g petržele, 1 menší pórek (není nutný), 2 lžíce slunečnicového oleje, majoránka, kmín, sůl, voda, případně petrželová nať.

Postup:  V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a zeleninu a po usmažení vaříme asi 7 minut v menším množství osolené vody. V jiné nádobě uvaříme na kostky nakrájené brambory spolu s ostatními ingrediencemi a troškou soli. Pro výraznější chuť můžeme na poslední minutu vaření přidat trochu prolisovaného česneku.

 

Čočková s cibulí

Potřebujeme:  1 litr zeleninového vývaru, 3 lžíce mouky (lépe celozrnné), hrnek přebrané a předem namočené čočky (můžeme použít i předvařenou, nebo červenou), olivový či slunečnicový olej, 2 středně velké cibule, 5 dílků česneku, sůl, případně petrželovou nať.

Postup:  V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, zalejeme předem připraveným zeleninovým vývarem, přidáme mouku, čočku, lisovaný česnek a sůl. Vaříme tak dlouho, jak dlouho je potřeba vařit čočku.

 

Sojová s bramborem

Potřebujeme:  Předem na 15 hodin ve studené vodě namočené sojové boby (vodu vylijeme), které jsme vařili 45 minut v tlakovém hrnci, nebo 150 minut v běžném hrnci, dále čtvrt kila brambor, litr vývaru z jakékoliv zeleniny, olivocý či slun. olej, 5 lžic mouky, 2 menší cibule, 4 dílky česneku, sůl.

Postup:  Propasírujeme uvařené sojové boby a dáme si je do zvláštní misky. Uvaříme na kostky nakrájené brambory a smícháme je se sojovými boby. Pak do osoleného zeleninového vývaru, který se začne vařit pomalu a za stálého míchání sypeme mouku . vaříme asi 5-7 minut a stále mícháme. Pak přidáme brambory a soju a vše ostatní a vaříme dále ještě asi 7 minut.

Tato polévka je pro trpělivé kuchaře, ale má příjemnou chuť a zasytí sama o sobě.

 

Čočková s naklíčeným mungem

Potřebujeme:  50-100g hnědé čočky, 2 střední brambory, 4 dílky česneku, kmín, sůl, hrst naklíčeného munga.

Postup:  Čočku vaříme spolu s brambory a pár minut před dovařením přidáme kmín, sůl a prolisovaný česnek. Klíčené mungo lze koupit, nebo jej naklíčíme sami. Místo munga můžeme použít pouze zeleninu.

 

Mrkvová

Potřebujeme:  1 brambor, sůl, slun. olej, čtvrt celeru, mrkve co sníme.

Postup:  Dáme vařit malé kostky bramboru asi na 15 minut. Po pěti minutách vmícháme kostičky celeru a po dalších pěti minutách mrkev, olej a sůl. Po odstavení nastrouháme do hrnce s polévkou jednu syrovou mrkev.

 

Koprová se sojovým mlékem

Potřebujeme:  Půl kila brambor, hrnek sojového mléka, 10g na drobno pokrájeného kopru, 2 lžíce slun. oleje, sůl, kmín, lžičku octa, lžíci sojové mouky.

Postup:  Oloupané brambory nakrájené na kostky dáme spolu s kmínem a solí vařit do litru vody. Pomalu vmícháváme sojovou mouku a a mléko. Až do uvaření mícháme. Asi po 17-ti minutách hrnec odstavíme a vmícháme kopr, olej a ocet. Můžeme zkusit i variantu při které přidáme trochu luštěnin.

 

Z červené řepy a celeru

Potřebujeme:  Jednu velkou červenou řepu (nebo 2 malé), 2 střední brambory, 1 citron, lžičku kmínu, 2 lžíce hladké mouky, lžičku cukru (lépe nerafinovaného), olivový olej, 1 menší celer, 1 mrkev, sůl.

Postup:  Řepu, celer a mrkev nastrouháme na jemno a dáme vařit do litru vody spolu se všemi dalšími ingrediencemi kromě citronu. Asi v polovině vaření vmícháme mouku a do uvaření několikrát zamícháme. Když je polévka teplá (nikoliv horká), vmícháme šťávu z půlky citronu (lze nahradit octem). Pro oživění chuti posypeme polévku pokrájenou celerovou natí. Zajímavou chuť dodá polévce kousek nastrouhané syrové mrkve a celeru.

 

Bramborová s kapustou

Potřebujeme:  6 středně velkých brambor, menší mrkev a petržel, menší hrnek nakrájené hlávky kapusty, 1 cibuli, 4 dílky česneku, lžíci slun. oleje, menší hrst celozrnné mouky, majoránku, sůl, sušené houby a případně petrželovou nať.

Postup:  Na oleji v pánvi osmažíme cibuli pokrájenou na kostičky, kterou pak zalijeme litrem vody a vaříme asi 20 minut spolu se všemi ostatními ingrediencemi. Na talíři zdobíme na drobno krájenou petrželovou natí.

 

Zelňačka s rostlinným mlékem

Potřebujeme: Asi půl kila zelí a čtvrt kila brambor, menší cibuli, menší mrkev, 3 vrchovaté lžíce mouky, slunečnicový olej, kmín, majoránka, sůl, sklenici rostlinného mléka (sojové, rýžové, ovesné), ocet.

Postup:  Zelí, brambory, cibuli a mrkev pokrájíme a dáme vařit se vším ostatním asi na dvacet minut. V polovině vaření vmícháme mouku a občas zamícháme. Docela chutná je i varianta, kdy použijeme kysané zelí z obchodu, které vmícháme na poslední minutu při vaření. Místo zelí je možné použít kadeřavou kapustu - vznikne tak polévka z kadeřávku.

 

Jednoduchá špenátová

Potřebujeme:  150g čerstvého špenátu (lze i mražený), 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, sůl, lžička kmínu, lžíce slun. oleje, mrkev.

Postup:  Vše dáme vařit asi na 15 minut. Mouku vmícháváme od poloviny vaření a až do jeho konce mícháme. Pro osvěžení vmícháme do talířů s polévkou syrovou nastrouhanou mrkev (což ostatně můžeme dělat u mnoha polévek).

 

Rýžová s růžičkovou kapustou

Potřebujeme:  Hrnek rýže (lépe celozrnné), půl menšího celeru, naklíčená slunečnicová semínka, 3 lžíce slun. oleje, jedno balení mražené růžičkové kapusty, 1 rajče, 2 brambory, majoránka, sůl.

Postup:  Rýži a brambory dáme vařit. V polovině vaření vsypeme další ingredience. Když je polévka na talíři, přidáme slun. semínka (lépe naklíčená).

 

Drožďová s těstovinami

Potřebujeme:  Kostku droždí do litru vody, 2 rajčata, 1 cibule, lžíci sojové a lžíci pšeničné mouky, 3 lžíce slun. oleje, sůl, 4 dílky lisovaného česneku, celozrnné (či alespoň bezvaječné a bezlaktozové) těstoviny, 2 krajíce chleba či jiné pečivo, špetku majoránky a libečku.

Postup:  Na vyšší pánvi v oleji zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli. Když chytá mírně zlatou barvu, přidáme droždí a rozmícháme ho až do rozpuštění. Vaříme spolu se vším ostatním a přitom vmícháváme mouku. Do talířů s polévkou pak přidáme kostky osmaženého pečiva.

 

Houbová

Potřebujeme:  3 lžíce sušených hub (doma na sušičce, nebo se dají koupit), 3 brambory, olej, kmín, 2 cibule, sůl.

Postup:  Na oleji zpěníme cibulku a dáme ji stranou. Houby, brambory, sůl a kmín dáme vařit. Když je polévka v talířích, přidáme do aždého osmaženou cibuli.

 

Šouletová

Potřebujeme:  Kroupy, hrách, sůl, majoránku.

Postup:  Vše vaříme do měkka. Solíme až 5 minut před dovařením.

 

Veganský boršč

Potřebujeme:  4 brambory, 1 malá cibule, 4 dílky česneku, čtvrt sklenice kysaného bílého zelí, sklenici sterilované červené řepy, 3 lžíce sterilovaných bílých fazolí, sůl, sojovou smetanu.

Postup:  Brambory, rozkrájenou cibuli a prolisovaný česnek uvaříme v osolené vodě. Pak přidáme ostatní potraviny kromě smetany a vše rozmixujeme (nemáte-li mixér, nevadí). Až bude boršč v talířích, zakápněte sojovou smetanou.

 

Zelná polévka s jáhlami

Potřebujeme: Zelí - 350 g, brambory - 350g, 1 mrkev, 1 cibuli, jáhly - 3-4 polévkové lžíce, černý pepř - špetku, sušená petržel - 1 polévková lžíce, bobkový list - 2-3 kusy, rostlinný olej na smažení, voda - 2 litry, sůl podle chuti - asi 1 lžička.

Postup: Oloupané brambory nakrájíme na menší až středně velké kostky. Na jemno pokrájíme oloupanou cibuli. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo. V pánvi na rozehřátém oleji nebo na rostlinném másle za stálého míchání (asi 3 minuty) do zlatova osmažíme cibuli a mrkev. Do hrnce s vroucí vodou vložíme nakrájené brambory, jáhly, bobkový list a černý pepř. Vaříme asi 10 minut na mírném ohni pod pokličkou. Mezitím nakrájíme zelí na tenké plátky a přidáme jej do hrnce spolu s cibulí, mrkví, sušenou petrželí a solí. Vše vaříme dalších 10 minut. Nakonec můžeme (není nutno) hotovou polévku posypat čerstvou petrželkou a koprem.