Veganské pomazánky



Zelno-zeleninová

Potřebujeme:  Dvě menší cibule, trošku soli, 100g bílého kysaného zelí, 100g na jemno nastrouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, kedlubna... a cokoliv co vám chutná).

Postup:  Zeleninu nastrouháme co nejvíce na jemno, cibuli nakrájíme na malé kostičky (je-li pro vás příliš aromatická, lze ji několikrát spařit horkou vodou v sítu), přidáme zelí (ideálně namleté na jemno, ale není podmínkou), osolíme, promícháme.

 

Tebi pomazánka

Potřebujeme:  100g rostlinného másla, 2 menší cibule, jedno balení tebi, sůl.

Postup:  Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme do mírně zatavé barvy v rostlinném másle, poté přiměřeně osolíme a ještě za tepla vmícháme tebi. Necháme vychladnout a pak dáme do lednice. Když hmota ztuhne, je hotovo.

 

Sojová s česnekem

Potřebujeme:  200g sojových bobů, 2 lžíce oleje (olivový či slunečnicový), 3 větší dílky česneku, jednu menší petržel.

Postup:  Dlouze povaříme předem namočené sojové boby, které v poslední pětině vaření středně osolíme a po uvaření pomeleme na mlýnku. Pak přidáme olej a prolisovaný česnek s najemno nastrouhanou petrželí. Případně dozdobíme naťovou petrželkou.

 

Celerová s okarou

Potřebujeme:  200g okary (sojový tvaroh - lze nahradit na jemno strouhaným bílým tofu), 400ml rostlinného mléka, 1 menší celer, sůl, citron či ocet (co vám víc chutná).

Postup:  Okrájený celer nastrouháme na jemno a v míse smícháme do ideální hustoty se šťávou z půlky citronu, nebo lžící octa a s ostatními ingrediencemi.

 

Tofu pomazánka s mrkví

Potřebujeme:  Jedno uzené tofu, jednu rostlinnou smetanu (250ml), 200g mrkve, mořskou sůl.

Postup:  Tofu a mrkev nameleme, nebo nastrouháme co nejvíce na jemno. Smícháme se smetanou a špetkou soli.

 

Tofu pomazánka s pažitkou

Potřebujeme:  Jedno bílé tofu, dále asi 6 lžic bílého rostlinného jogurtu, mořskou sůl, 4 dílky česneku a pažitku dle chuti.

Postup:  Na jemno nastrouhané tofu smícháme s prolisovaným česnekem, jogurtem, solí a na drobno pokrájenou pažitkou.

 

Pomazánka s rajčatovou šťávou

Potřebujeme:  200ml bílého rostlinného jogurtu, 3 lžíce předem namočených vloček, 3 dílky česneku, trošku soli, 400ml rajčatové šťávy (lze dát i kečup, nebo vodou nepatrně zředěný rajský protlak).

Postup:  Vše smícháme a můžeme konzumovat.

 

Zeleninová s klíčky

Potřebujeme:  Jakékoliv klíčky, které máte rádi (čočka, mungo, cizrna, špalda), 3 lžíce ořechového oleje (může být i slunečnicový), 4 větší díky česneku, mořská sůl, 2 rajčata nebo 1 větší mrkev, citronová šťáva.

Postup:  Obilné klíčky pomeleme (luštěninové lze nechat i celé), česnek prolisujeme, mrkev nastrouháme (rajče nakrájíme na co nejmenší kousky), vše smícháme a na pečivu dozdobíme něčím zeleným).

 

Čočková s kroupami

Potřebujeme:  Hrnek čočky, třetinu hrnku krup, sůl, 3 dílky česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce Tebi-droždí.

Postup:  Předem namočenou hnědou čočku a přes noc namočené kroupy uvaříme (každou potravinu v samostatném hrnci) se špetkou soli, scedíme, nameleme, přidáme prolisovaný česnek. Mezitím co se vaří kroupy a čočka osmažíme asi 3 minuty na středním plameni Tebi. Vše důkladně promícháme.

 

Fazolová s ředkvičkami

Potřebujeme:  Asi 250g fazolí, 4 dílky česneku, trochu za studena lisovaného oleje dle chuti, sůl, ředkvičky.

Postup:  Přes noc namočené fazole důkladně povaříme a buď je pomeleme nebo rozmixujeme. Vmícháme prolisovaný česnek a ostatní ingredience. při podávání zdobíme kolečky ředkviček.

 

Hrachová se zeleninou

Potřebujeme:  200g hrachu, 2 větší mrkve, 1 středně velkou petržel, sůl, majoránku, česnek dle chuti, olej.

Postup:  Přes noc namočený hrách důkladně povaříme, scedíme a nameleme. Vmícháme na jemno nakrájenou mrkev a petržel a ostatní ingredience. Je možno použít i předvařený hrách.

 

Sojová s koprem a kešu

Potřebujeme:  Asi čtvrt kilogramu vařených či sterilovaných sojových bobů, 100g rostlinného másla, 50g kešu oříšků (či loupaných mandlí), 1 cibule, papriky různých barev, kopr, sůl.

Postup: Kešu a sojové boby rozmixujeme s vodou na řídký krém, cibuli nakrájíme na malé kostičky, asi 50g paprik různých barev pokrájíme také na kostičky, přidáme střední množství kopru a sůl. Vše smícháme a je hotovo. Kopr je lépe při míchání přidávat postupně a vždy ochutnávat, až docílíte vyhovujícího množství.

 

Lilek - cuketa - paprika

Potřebujeme:  1 lilek, 1 cuketu, 2 papriky, sůl, 3 dílky česneku a jakékoliv na kaši rozvařené luštěniny, ocet či citron, olej.

Postup:  Lilek, cuketu a papriky nastrouháme na hrubo a osmažíme se solí a prolisovaným česnekem (ten přidáme až v druhé polovině smažení). Vše vmícháme do husté luštěninové kaše spolu se lžící octa.

 

Čočková s dobromyslí a kmínem

Potřebujeme:  Klasickou čočku, trochu třtinového cukru, půl lžičky mleté dobromysli, 3 lžíce láku z kyselých okurek, sůl, půl lžičky mletého kmínu.

Postup:  Hnědou čočku (lze i předvařenou) rozvaříme na kaši spolu s kmínem - necháme vyvařit vodu, pečlivě vmícháme ostatní ingredience. Můžeme zkusit i fazolovou variantu.

 

Čočková se zeleninou a zázvorem

Potřebujeme:  150g hnědé čočky, 3 lžíce mouky (lépe celozrnné), trošku bobkového listu, čtvrt lžičky mletého zázvoru, mrkev, půl malé cibule, trochu celeru, sůl.

Postup:  Čočku rozvaříme na hustou kaši s bobkovým listem (při podávání vyjmeme), přidáme 10 minut povařenou a scezenou mouku, kostičky z poloviny malé cibule, na hrubo strouhanou mrkev a celer, sůl, zázvor.. Důkladně smícháme. Konzumujeme po vychladnutí. V zimě díky zázvoru zahřeje.

 

Ořechovo-luštěninová

Potřebujeme:  lískové či vlašské ořechy (lze i oboje) - asi hrst, 2 špetky  tebi droždí, 3 dílky prolisovaného česneku, lžička sojové omáčky (shoyu či tamari), na kaši rozvařené oblíbené luštěniny (asi 1 hluboký talíř).

Postup:  Luštěniny rozvaříme na hustou kaši, česne prolisujeme, oříšky nameleme či postrouháme (pozor na prsty!), přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Zdobíme posypem strouhané zeleniny dle chuti.

 

Křenová s tofu a jogurtem

Potřebujeme:  Půl bílého tofu, 100g bílého rostlinného jogurtu, křen sůl.

Postup:  Tofu a křen (množství dle chuti) nastrouháme na jemno a se solí vmícháme do jogurtu. Jednoduché a chutné.

 

Řepná s veganským sýrem

Potřebujeme:  Střední sklenici sterilované červené řepy, 100g veganského sýra, případně trochu sojové smetany, sůl.

Postup:  Veganský sýr nastrouháme na hrubo a roztavíme na pánvi s olejem a smícháme spolu s ostatními ingrediencemi s mletou či rozmixovanou řepou. pro doladění na ideální hustotu si vedle ponecháme trochu nálevu z řepy a trochu sýra.

 

Jemná moučno-celerová

Potřebujeme:  Asi 150g hladké sojové či kukuřičné mouky, 100g celeru, 50g mrkve, sůl, citronovou šťávu z půlky malého citronu či lžíci octa, 150ml bílého veganského jogurtu.

Postup:  Jemně strouhaný celer a mrkev vaříme do měkka, minutu před dovařením zahustíme moukou na středně hustou kaši. Pak přidáme jogurt a ostatní ingredience a vše rozmixujeme do hladka.

 

Rajčatová s ořechy a kořením

Potřebujeme:  5 rajčat, cibulku či mladý pórek, lískové či vlašské oříšky, olej, mletou červenou papriku, majoránku, libeček, sůl, černé olivy, sojová smetana či rostlinný jogurt.

Postup:  Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky a 5 minut dusíme pod pokličkou se solí a mletou paprikou. Smícháme s mletými oříšky, pokrájenou cibulkou a dalšími ingrediencemi. Zajímavá chuť.

 

Sytá kořeněná pomazánka

Potřebujeme:  1 bílé tofu, zavřenou hrst vlašských ořechů, lžíci slunečnicových semínek, 50ml rostlinného mléka (nebo soj. majonézy či zředěného jogurtu), po špetce kmínu, majoránky, bazalky, šalvějě, a sůl.

Postup:  Tofu, ořechy a semínka pomeleme a smícháme s ostatními ingrediencemi.

 

Veganský sýr - celer - ořechy

Potřebujeme:  100-200g veganského sýra, celer, lískové oříšky, půl hrnku čtvrcených oliv nebo kapie v oleji, sůl, sojanéza či tofunéza či soj tatarka.

Postup:  Veganský sýr nahrubo nastrouháme a na na půl roztavíme rozehřejeme na pánvi, přidáme na jemno strouhaný celer a mleté oříšky. Spolu s ostatními ingrediencemi vmícháme do sojové majonézy.

 

Čočková s kyselými okurkami

Potřebujeme:  100g čočky, celer, nakládané kyselé okurky i s lákem, sůl, olej.

Postup:  Luštěniny rozvaříme na hustou kaši, celer rozkrájíme na drobné kostičky stejné velikosti a osmažíme na pánvi do zlatova. Okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, osolíme a můžeme zředit a dochutit lákem.

 

Pohanková

Potebujeme:  200g pohanky, 1 cibule, 3 dílky česneku, po špetce kmínu a majoránky, 2 lžíce olivového oleje, kostku veganského bujonu, sůl.

Postup:  Pohanku povaříme 5 minut ve vodě s bujonem. Scedíme, smícháme s pokrájenou cibulí a vším ostatním a rozemeleme.

 

Kedlubnová

Potřebujeme: Několik menších kedluben, sojovou majonézu, sůl, červenou mletou papriku, olej.

Postup:  Kedlubny nastrouháme a osmažíme s paprikou a solí. Po té vmícháme so sojanézy.

 

Pomazánka z dýně hokaido

Potřebujeme:  200g dýně hokaido, rostlinné máslo, cibulku, shoyu, hladkou mouku, veganský bílý jogurt.

Postup:  Dýni zbavíme semínek a s nakrájenou cibulkou ji na středním plameni dusíme na másle do změknutí. Pak spolu se vším ostatním vmícháme do veg. jogurtu.

 

Celer-mrkev-kečup

Potřebujeme:  100g celeru, 100g mrkve, pepř, sůl, 1 cibuli, kečup, olej, česnek.

Postup:  Na oleji si osmažíme cibulku, tři dílky prolisovaného česneku a na hrubo strouhaný celer. Vmícháme spolu s kečupem do jemně nastrouhané mrkve.

 

Tofu-žampiony-olivy

Potřebujeme:  150g bílého tofu, skleničku sterilovaných žampionů, lžíci kremžské hořčice, sladkou mletou papriku (půl lžičky), černé olivy, 1 cibule, 2 menší dílky česneku, sůl olej.

Postup:  Vše rozemeleme a smícháme. Pro lepší chuť můžeme cibuli a česnek osmažit.

 

Avokádová

Potřebujeme:  1-2 avokáda (středně černá a dostatečně měkká na dotek), čtvrcené černé olivy, olivový olej, pepř, sůl.

Postup:  Avokádo podélně rozpůlíme, vydlabeme a pak v talíři rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme kousky černých oliv, olej, trošku soli, špetku pepře. Můžeme dochutit kapkou citronu.

 

Jáhlová

Potřebujeme:  200g jáhel, mrkev, celer nebo petržel, pepř, sůl, olivový olej, tofunézu.

Postup: Jáhly uvaříme ve slané vodě spolu s mrkví a celerem. Scedíme, pomeleme a vmícháme do tofunézy.