Zelno-zeleninová
Potřebujeme: Dvě menší cibule, trošku soli, 100g bílého kysaného zelí, 100g na jemno nastrouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, kedlubna... a cokoliv co vám chutná).
Postup: Zeleninu nastrouháme co nejvíce na jemno, cibuli nakrájíme na malé kostičky (je-li pro vás příliš aromatická, lze ji několikrát spařit horkou vodou v sítu), přidáme zelí (ideálně namleté na jemno, ale není podmínkou), osolíme, promícháme.
Tebi pomazánka
Potřebujeme: 100g rostlinného másla, 2 menší cibule, jedno balení tebi, sůl.
Postup: Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme do mírně zatavé barvy v rostlinném másle, poté přiměřeně osolíme a ještě za tepla vmícháme tebi. Necháme vychladnout a pak dáme do lednice. Když hmota ztuhne, je hotovo.
Sojová s česnekem
Potřebujeme: 200g sojových bobů, 2 lžíce oleje (olivový či slunečnicový), 3 větší dílky česneku, jednu menší petržel.
Postup: Dlouze povaříme předem namočené sojové boby, které v poslední pětině vaření středně osolíme a po uvaření pomeleme na mlýnku. Pak přidáme olej a prolisovaný česnek s najemno nastrouhanou petrželí. Případně dozdobíme naťovou petrželkou.
Celerová s okarou
Potřebujeme: 200g okary (sojový tvaroh - lze nahradit na jemno strouhaným bílým tofu), 400ml rostlinného mléka, 1 menší celer, sůl, citron či ocet (co vám víc chutná).
Postup: Okrájený celer nastrouháme na jemno a v míse smícháme do ideální hustoty se šťávou z půlky citronu, nebo lžící octa a s ostatními ingrediencemi.
Tofu pomazánka s mrkví
Potřebujeme: Jedno uzené tofu, jednu rostlinnou smetanu (250ml), 200g mrkve, mořskou sůl.
Postup: Tofu a mrkev nameleme, nebo nastrouháme co nejvíce na jemno. Smícháme se smetanou a špetkou soli.
Tofu pomazánka s pažitkou
Potřebujeme: Jedno bílé tofu, dále asi 6 lžic bílého rostlinného jogurtu, mořskou sůl, 4 dílky česneku a pažitku dle chuti.
Postup: Na jemno nastrouhané tofu smícháme s prolisovaným česnekem, jogurtem, solí a na drobno pokrájenou pažitkou.
Pomazánka s rajčatovou šťávou
Potřebujeme: 200ml bílého rostlinného jogurtu, 3 lžíce předem namočených vloček, 3 dílky česneku, trošku soli, 400ml rajčatové šťávy (lze dát i kečup, nebo vodou nepatrně zředěný rajský protlak).
Postup: Vše smícháme a můžeme konzumovat.
Zeleninová s klíčky
Potřebujeme: Jakékoliv klíčky, které máte rádi (čočka, mungo, cizrna, špalda), 3 lžíce ořechového oleje (může být i slunečnicový), 4 větší díky česneku, mořská sůl, 2 rajčata nebo 1 větší mrkev, citronová šťáva.
Postup: Obilné klíčky pomeleme (luštěninové lze nechat i celé), česnek prolisujeme, mrkev nastrouháme (rajče nakrájíme na co nejmenší kousky), vše smícháme a na pečivu dozdobíme něčím zeleným).
Čočková s kroupami
Potřebujeme: Hrnek čočky, třetinu hrnku krup, sůl, 3 dílky česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce Tebi-droždí.
Postup: Předem namočenou hnědou čočku a přes noc namočené kroupy uvaříme (každou potravinu v samostatném hrnci) se špetkou soli, scedíme, nameleme, přidáme prolisovaný česnek. Mezitím co se vaří kroupy a čočka osmažíme asi 3 minuty na středním plameni Tebi. Vše důkladně promícháme.
Fazolová s ředkvičkami
Potřebujeme: Asi 250g fazolí, 4 dílky česneku, trochu za studena lisovaného oleje dle chuti, sůl, ředkvičky.
Postup: Přes noc namočené fazole důkladně povaříme a buď je pomeleme nebo rozmixujeme. Vmícháme prolisovaný česnek a ostatní ingredience. při podávání zdobíme kolečky ředkviček.
Hrachová se zeleninou
Potřebujeme: 200g hrachu, 2 větší mrkve, 1 středně velkou petržel, sůl, majoránku, česnek dle chuti, olej.
Postup: Přes noc namočený hrách důkladně povaříme, scedíme a nameleme. Vmícháme na jemno nakrájenou mrkev a petržel a ostatní ingredience. Je možno použít i předvařený hrách.
Sojová s koprem a kešu
Potřebujeme: Asi čtvrt kilogramu vařených či sterilovaných sojových bobů, 100g rostlinného másla, 50g kešu oříšků (či loupaných mandlí), 1 cibule, papriky různých barev, kopr, sůl.
Postup: Kešu a sojové boby rozmixujeme s vodou na řídký krém, cibuli nakrájíme na malé kostičky, asi 50g paprik různých barev pokrájíme také na kostičky, přidáme střední množství kopru a sůl. Vše smícháme a je hotovo. Kopr je lépe při míchání přidávat postupně a vždy ochutnávat, až docílíte vyhovujícího množství.
Lilek - cuketa - paprika
Potřebujeme: 1 lilek, 1 cuketu, 2 papriky, sůl, 3 dílky česneku a jakékoliv na kaši rozvařené luštěniny, ocet či citron, olej.
Postup: Lilek, cuketu a papriky nastrouháme na hrubo a osmažíme se solí a prolisovaným česnekem (ten přidáme až v druhé polovině smažení). Vše vmícháme do husté luštěninové kaše spolu se lžící octa.
Čočková s dobromyslí a kmínem
Potřebujeme: Klasickou čočku, trochu třtinového cukru, půl lžičky mleté dobromysli, 3 lžíce láku z kyselých okurek, sůl, půl lžičky mletého kmínu.
Postup: Hnědou čočku (lze i předvařenou) rozvaříme na kaši spolu s kmínem - necháme vyvařit vodu, pečlivě vmícháme ostatní ingredience. Můžeme zkusit i fazolovou variantu.
Čočková se zeleninou a zázvorem
Potřebujeme: 150g hnědé čočky, 3 lžíce mouky (lépe celozrnné), trošku bobkového listu, čtvrt lžičky mletého zázvoru, mrkev, půl malé cibule, trochu celeru, sůl.
Postup: Čočku rozvaříme na hustou kaši s bobkovým listem (při podávání vyjmeme), přidáme 10 minut povařenou a scezenou mouku, kostičky z poloviny malé cibule, na hrubo strouhanou mrkev a celer, sůl, zázvor.. Důkladně smícháme. Konzumujeme po vychladnutí. V zimě díky zázvoru zahřeje.
Ořechovo-luštěninová
Potřebujeme: lískové či vlašské ořechy (lze i oboje) - asi hrst, 2 špetky tebi droždí, 3 dílky prolisovaného česneku, lžička sojové omáčky (shoyu či tamari), na kaši rozvařené oblíbené luštěniny (asi 1 hluboký talíř).
Postup: Luštěniny rozvaříme na hustou kaši, česne prolisujeme, oříšky nameleme či postrouháme (pozor na prsty!), přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Zdobíme posypem strouhané zeleniny dle chuti.
Křenová s tofu a jogurtem
Potřebujeme: Půl bílého tofu, 100g bílého rostlinného jogurtu, křen sůl.
Postup: Tofu a křen (množství dle chuti) nastrouháme na jemno a se solí vmícháme do jogurtu. Jednoduché a chutné.
Řepná s veganským sýrem
Potřebujeme: Střední sklenici sterilované červené řepy, 100g veganského sýra, případně trochu sojové smetany, sůl.
Postup: Veganský sýr nastrouháme na hrubo a roztavíme na pánvi s olejem a smícháme spolu s ostatními ingrediencemi s mletou či rozmixovanou řepou. pro doladění na ideální hustotu si vedle ponecháme trochu nálevu z řepy a trochu sýra.
Jemná moučno-celerová
Potřebujeme: Asi 150g hladké sojové či kukuřičné mouky, 100g celeru, 50g mrkve, sůl, citronovou šťávu z půlky malého citronu či lžíci octa, 150ml bílého veganského jogurtu.
Postup: Jemně strouhaný celer a mrkev vaříme do měkka, minutu před dovařením zahustíme moukou na středně hustou kaši. Pak přidáme jogurt a ostatní ingredience a vše rozmixujeme do hladka.
Rajčatová s ořechy a kořením
Potřebujeme: 5 rajčat, cibulku či mladý pórek, lískové či vlašské oříšky, olej, mletou červenou papriku, majoránku, libeček, sůl, černé olivy, sojová smetana či rostlinný jogurt.
Postup: Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky a 5 minut dusíme pod pokličkou se solí a mletou paprikou. Smícháme s mletými oříšky, pokrájenou cibulkou a dalšími ingrediencemi. Zajímavá chuť.
Sytá kořeněná pomazánka
Potřebujeme: 1 bílé tofu, zavřenou hrst vlašských ořechů, lžíci slunečnicových semínek, 50ml rostlinného mléka (nebo soj. majonézy či zředěného jogurtu), po špetce kmínu, majoránky, bazalky, šalvějě, a sůl.
Postup: Tofu, ořechy a semínka pomeleme a smícháme s ostatními ingrediencemi.
Veganský sýr - celer - ořechy
Potřebujeme: 100-200g veganského sýra, celer, lískové oříšky, půl hrnku čtvrcených oliv nebo kapie v oleji, sůl, sojanéza či tofunéza či soj tatarka.
Postup: Veganský sýr nahrubo nastrouháme a na na půl roztavíme rozehřejeme na pánvi, přidáme na jemno strouhaný celer a mleté oříšky. Spolu s ostatními ingrediencemi vmícháme do sojové majonézy.
Čočková s kyselými okurkami
Potřebujeme: 100g čočky, celer, nakládané kyselé okurky i s lákem, sůl, olej.
Postup: Luštěniny rozvaříme na hustou kaši, celer rozkrájíme na drobné kostičky stejné velikosti a osmažíme na pánvi do zlatova. Okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, osolíme a můžeme zředit a dochutit lákem.
Pohanková
Potebujeme: 200g pohanky, 1 cibule, 3 dílky česneku, po špetce kmínu a majoránky, 2 lžíce olivového oleje, kostku veganského bujonu, sůl.
Postup: Pohanku povaříme 5 minut ve vodě s bujonem. Scedíme, smícháme s pokrájenou cibulí a vším ostatním a rozemeleme.
Kedlubnová
Potřebujeme: Několik menších kedluben, sojovou majonézu, sůl, červenou mletou papriku, olej.
Postup: Kedlubny nastrouháme a osmažíme s paprikou a solí. Po té vmícháme so sojanézy.
Pomazánka z dýně hokaido
Potřebujeme: 200g dýně hokaido, rostlinné máslo, cibulku, shoyu, hladkou mouku, veganský bílý jogurt.
Postup: Dýni zbavíme semínek a s nakrájenou cibulkou ji na středním plameni dusíme na másle do změknutí. Pak spolu se vším ostatním vmícháme do veg. jogurtu.
Celer-mrkev-kečup
Potřebujeme: 100g celeru, 100g mrkve, pepř, sůl, 1 cibuli, kečup, olej, česnek.
Postup: Na oleji si osmažíme cibulku, tři dílky prolisovaného česneku a na hrubo strouhaný celer. Vmícháme spolu s kečupem do jemně nastrouhané mrkve.
Tofu-žampiony-olivy
Potřebujeme: 150g bílého tofu, skleničku sterilovaných žampionů, lžíci kremžské hořčice, sladkou mletou papriku (půl lžičky), černé olivy, 1 cibule, 2 menší dílky česneku, sůl olej.
Postup: Vše rozemeleme a smícháme. Pro lepší chuť můžeme cibuli a česnek osmažit.
Avokádová
Potřebujeme: 1-2 avokáda (středně černá a dostatečně měkká na dotek), čtvrcené černé olivy, olivový olej, pepř, sůl.
Postup: Avokádo podélně rozpůlíme, vydlabeme a pak v talíři rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme kousky černých oliv, olej, trošku soli, špetku pepře. Můžeme dochutit kapkou citronu.
Jáhlová
Potřebujeme: 200g jáhel, mrkev, celer nebo petržel, pepř, sůl, olivový olej, tofunézu.
Postup: Jáhly uvaříme ve slané vodě spolu s mrkví a celerem. Scedíme, pomeleme a vmícháme do tofunézy.