Veganské saláty



Veganský bramborový salát

Potřebujeme: Pět velkých brambor, bílý rostlinný jogurt (nebo sojanézu, tofunézu, sojovou tatarku), sůl, přírodní ocet, kyselé okurky, 2 větší mrkve, sterilovaný hrášek, 1 menší petržel, lžíci kečupu, půl lžíce hořčice, 1 menší cibuli, marinované tofu, případně dva plátky celeru.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Po té slupku oloupeme a brambory spolu s vařenou zeleninou nakrájíme na kostičky. Zalijeme sojanézou, osolíme, dochutíme octem, přidáme marinované tofu na kostičky a vše ostatní. Cibuli také nakrájíme na kostičky a několikrát po sobě spaříme horkou vodou. Pak ji vmícháme do salátu. Celer je možno nakrájet na kostičky a osmažit.

Salát jíme vychlazený například spolu s vekou.

 

Celerový salát se seitanem

Potřebujeme: 1 celer, několik vlašských ořechů, 1 mrkev, 1 cibuli, špetku soli, šťávu z půlky malého citronu, 3 lžíce sojanézy, pažitku (není nutno), seitan či klaso nebo podobný polotovar.

Postup: Seitan a cibuli nakrájíme na kostičky a vmícháme do sojanézy s jemně nastrouhaným celerem a mrkví a se všemi ostatními ingrediencemi. Individuálně lze dokořenit.

 

Dýňový salát s rajčaty a ořechy

Potřebujeme: Asi 200g dýně hokaido, několik vlašských či lískových oříšků,  nakrájená rajčata, přírodní ocet či okurkový lák, bílý rostlinný jogurt.

Postup: Dýni vydlabeme, nakrájíme na tenké nudličky a lehce povaříme v malém množství mírně osolené vody. Scedíme a po vychladnutí smícháme se všemi ostatními ingrediencemi.