Veganské sladkosti



Veganská bábovka

Potřebujeme: 1 hrnek jáhel a 3 stejně velké hrnky vody, půl hrnku sladkého sojového nápoje (například Provamel čoko/jahoda/vanilka), 4 polévkové lžíce rozinek a stejné množství kokosu, necelou lžíci citronové kůry, 2 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje, instantní kaši (např. Nomina, Mišutka apod.), necelou čtvrtinku lžičky soli, 2 polévkové lžíce cukru nebo sladu či sirupu.

Postup: V hrnci s teplou vodou propereme jáhly, které pak se solí vaříme asi půl hodiny. Hned po uvaření jáhly rozmixujeme (samozřejmě po částech, aby to mixér utáhl) spolu se všemi ostatními ingrediencemi kromě kaše - tu přimícháváme v míse do rozmixovaných jáhel do té doby, dokud není těsto vláčné (ale ne mokré), aby drželo tvar.

Uválíme klasicky váleček (pokud neumíme, nevadí) a ten vpěchujeme do formy na bábovku, kterou jsme předem vymazali olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme půl hodiny při 190-ti stupních a po té další hodinu a půl při 160-ti stupních. Špejlí průběžně kontrolujeme propečení. Na bábovku při pečení položíme pečící papír, aby se nespálila a po celou dobu pečení necháme v troubě plechový hrnek s vodou. Bábovku vyklopíme až po úplném vychladnutí. Posypeme například sušeným ovesným mlékem.